diplomeringslogo_webb

Diplomerad uppfödare i SVERAK sedan 2009.

Har du frågor eller bara vill komma i kontakt med mig kan du skicka ett mail från formuläret nedan.

If you want to get in contact with us, feel free to use the form below.
   

Kontakt: Maria Brandin, Tel: 0704-82 25 06, Mail: mariamoresragdoll@gmail.com

Fodervärd, vad är det?

I takt med att vi planerar kommande kullar kommer det bli aktuellt att vi behöver fodervärdar som hjälp i vårt avelsarbete. Tanken med att ha fodervärdar är att ha kattens bästa för sina ögon och att ge varje katt möjlighet att få växa upp i ett kärleksfullt hem omgiven av gos, mys och god uppfostran. Hemma hos oss har vi begränsade möjligheter att "samla på oss" de katter vi bedömer lämpliga att fortsätta vårt avelsarbete med. Katter är inga flockdjur och kan inte vara för många, de är individer som alla behöver sin tid för gos och kärlek.

Att bli fodervärd för oss innebär att du betalar en reducerad summa för katten eller också att du får den utan kostnad. Katten bor hos dig men ägs av oss under själva fodervärdstiden. När den tiden är avslutad övergår katten i din ägo. Detta reglerar vi ett fodervärdsavtal. Under själva avtalstiden är det jag som uppfödare som står för alla kostnader i samband med själva avelsarbetet, dvs försäkringar, veterinärbesök (pga avel), hälsotester, parningsavgifter etc. Du som fodervärd har katten i ditt hem och som namnet säger ger den mat, sand och den tid av kärlek, gos, omsorg och underhållning som den behöver. Eventuell veterinärvård som är utöver själva avelsarbetet betalas av fodervärden.

Eftersom jag själv är väldigt intresserad av utställning är det ett stort plus om du som fodervärd delar mitt intresse för detta, om inte annat så åtminstone ger mig möjlighet att ställa ut katten när vi kommer överens om det. Självklart så är det jag som betalar för de kostnader som uppstår i samband med de utställningar jag vill att katten ska följa med på.

Arissa 4 veckor

Att vara fodervärd åt en hona

Att ha en hona på foder innebär att man har katten hemma hos sig under dräktighet, förlossning och kattungetiden. Under de första veckorna får man vara beredd på att ta emot mig/oss så att vi noga kan följa och dokumentera kattungarnas utveckling. Under de sista veckorna av kattungetiden kommer det givetvis att komma kattungeintresserade personer på besök så man måste vara förberedd på ett visst spring  . Antalet kullar som vi vill att honan ska ha kommer vi överens om i vårt avtal men när foderperioden är över kommer hon att kastreras och helt övergå i din ägo. Det är inte alltid en dans på rosor att vara fodervärd och ha en kull med bebisar hemma, själva tanken är att man genom att göra jobbet "jobbar av" priset på katten så helt gratis är det inte.

S*Mariamores Diana of Diesel

Att  vara fodervärd åt en hane

Att vara fodervärd åt en hane är inte helt lätt, eller rättare sagt det KAN vara lätt men det kan också vara besvärligt. Det hör inte till vanligheterna att en hankatt är fertil under en längre period, snarare tvärtom. En fertil hankatt har behov av att markera revir och kan ibland bli väldigt stressad om han inte får dambesök vilket kan yttra sig i att katten går ner i vikt, jamar och småskriker samt beter sig allmänt stressad.Det är också vanligt att katten börjar "strila" dvs kissmarkera där han tror det kommer passera snygga kattdamer förbi. Risken minskar om man inte har andra fertila katter i sitt hem och helst inga andra katter alls.

Som fodervärd till en hankatt får man vara beredd på att med kort varsel ta emot honorna i sitt hem, begränsad yta till detta kan komma att behövas men det kan också räcka med ett badrum modell större. Om katten skulle börja strila innan avtalstidens slut så kastrerar vi den givetvis. Ingen hankatt ska behöva gå omkring och vara olycklig och inget hem ska behöva lukta illa av hankattskiss så detta får vi i så fall göra för kattens bästa. Om allt går bra och jag får de kullar som var planerat så kastrerar vi katten och den övergår i din ägo. Om vi inte kan fullfölja avtalet och katten inte blir pappa till de överenskomna kullarna så kastrerar vi katten och den blir din till en reducerad köpesumma.

Amanda och Asterix i en catfight

Det är en hel del arbete med att vara fodervärd både för Er och för oss så det är enormt viktigt att vi lär känna varandra och kommer bra överens. Våra katter är enormt viktiga för oss och vi vill att de ska få det absolut bästa som tänkas kan. Om du tror att detta kan vara något för dig och din familj så skicka gärna ett email eller slå en signal så kan vi resonera vidare om detta.

Själv började jag min uppfödarkarriär som fodervärd och detta är något jag aldrig har ångrat, jag har lärt mig enormt mycket om avel och genetik på vägen och lärt känna många härliga människor. Det här är ett jättebra sätt att lära sig mycket samtidigt som man får en vän för livet; en underbar familjemedlem!!

VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ!!

Att vara fodervärd innebär en hel del arbete och att du avsätter mycket av din tid. Priset är reducerat eller ibland till och med noll kronor men din arbetsinsats är det pris du betalar för att få äga katten.

Aurora 5 veckor

Kontakt: Maria Brandin, Tel: 0704-82 25 06, Mail: mariamoresragdoll@gmail.com