diplomeringslogo_webb

Diplomerad uppfödare i SVERAK sedan 2009.

 

Kontakt: Maria Brandin, Tel: 0704-82 25 06, Mail: mariamoresragdoll@gmail.com

 

Skaffa katt

Beslutet att skaffa sig en katt skall vara väl övervägt.  Att skaffa ett djur till din familj innebär inte bara en ny ägodel utan en tillökning av din familj. Inte bara en tillfällig ingivelse utan också en livslång, känslofull och tidskrävande investering. Många faktorer skall vägas in;

Har man tiden som krävs?

Har man pengar att försäkra katten och betala för den eventuella veterinärvård som kanske kan komma att behövas?

Hur bor man?

Hur ser familjesituationen ut nu och hur kommer den se ut i framtiden?

Tänk 15 år in i tiden och försök att se din nya familjemedlem där.

Du ska känna till din kattunges familjebakgrund. Fråga efter att få se kattungens föräldrar. En bra uppfödare visar stolt upp sina djur och kan motivera till varför just den parningen planerades! Att välja den rätta kattungen för dig och din familj är ett ett viktigt val. Ragdoll och britter finns i många färger och mönster men en sak har de gemensamt och det är att de ska vara trygga, sociala och stabila katter med ett lugnt och sansat temperament.

Undersök din kommande kattunge ordentligt. Fråga om dess vuxna storlek och utseende. Fråga om temperament. Vill du ha en lugn och social katt, titta efter en kattunge som verkar lättroad och lekfull. Vill du ha en mer äventyrlig, leta efter en dominant. Titta på deras reaktioner på dig och din familj. Är den snäll? Verkar den tycka om barn? Lugn eller aktiv? Hona eller hane? Valet av din kattunges kön är ett personligt val. Enligt min erfarenhet så blir en hankatt oftast den mest tillgivna medans en honkatt oftast blir lite personligare, undantag finns så klart för alla är de individer. Hanarna blir lite större och honorna lite mindre. Kastrering av en hankatt är oftast ett enkelt, litet ingrepp medan kastrering av en hona är ett större ingrepp som kräver lite passning och framför allt är det lite dyrare. Valet av "din" kattunge kan bara du göra.7 veckor

Det finns många åsikter om när en kattunge bör tas hem. Lagen säger att den ska vara kvar hos sin mamma fram till MINST sin tolfte levnadsvecka. Detta för att kattungen behöver den tiden med sin mamma för att just kunna passera genom alla barnastadier och kunna flytta som en självständig och trygg individ. Våra katter levereras allt ifrån 12-14 veckor, jag avgör oftast när det är dags att ge dem sin första vaccination och när det blir dags för den sista. Det är den som styr när katten är leveransklar.

Välj en frisk, söt kattunge till just din familj. Oftast så är det kattungen som väljer dig. Fråga efter hälsodeklarationer och hälsotester där det framgår vilka åtgärder som har gjorts eller bör göras i den närmaste framtiden såsom vaccinationer, avmaskning och annat. Glöm inte att din uppfödare ska kunna stå till hands under hela kattens liv, vänd dig mer än gärna till denna för att ställa de mest banala och komplicerade frågorna.

Framför allt; välj en kattunge med stamtavla! Varför? Jo, därför att den är noga planerad av en uppfödare med avsikten att kattungarna ska vara friska, föra rasens utveckling framåt samt att det finns ett bättre försäkringsskydd för din katt i framtiden. Kattungarna ska inte komma till för att "det är så gulligt med kattungar" eller för att någon fått för sig att "alla katter ska ha minst en kull". Det är inte sant att alla honor ska ha en kull innan de kastreras. En katt med stamtavla kan du alltid försäkra för det belopp du köpt den för, den har en dolda felförsäkring som täcker de eventuella fel som inte framkom då den besiktigades inför försäljning. En oregistrerad katt kan du aldrig försäkra för mer än max 1500 kronor. Vilket fruktansvärt beslut att ta den dagen katten behöver akut vård och du tvingas avliva katten för att försäkringen inte kommer täcka veterinärkostnaderna? Tänk efter före och välj rätt.

Nosgos

Första tiden

Förbered ditt hem innan du tar hem ditt nya djur. Vad behöver du ha hemma? Hur mycket utrymme ska du ge din kattunge? Var ska kattlådan stå? Sand eller pellets i lådan? Vilket foder behöver du skaffa? Om du planerar att lämna din katt när du/familjen är på jobbet/i skolan så kanske du redan nu ska fundera på en kompis till katten. Ragdoll och britter är oerhört sociala katter som inte är så speciellt aktiva jämfört med andra raser, däremot så vill de ha sällskap. De kan lätt känna sig ensamma och kan då hitta på lite mindre lyckade eskapader. En annan katt med liknande temperament kan behövas för att hålla den sällskap under långa timmar, undantag finns ju givetvis, men det är värt att tänka tanken innan familjemedlemmen flyttar in. 

Den första natten kommer förmodligen att vara lite orolig. Säkerligen blir det lite letande efter mamma och syskon. Det är av stor betydelse att man vid kattungens ankomst tillbringar så mycket tid som möjligt med den hemma i lugn och ro. Planera inga längre resor eller avstickare utan låt katten känna sig trygg i sin hemmiljö innan den introduceras på nya platser/hem, detta kan annars göra katten oerhört stressad vilket kan leda till att den blir extra mottaglig för oönskade sjukdomar.

5 veckor

Hälsa

Majoriteten av alla raskatter får aldrig hälsoproblem. Det är överlag friska raser. För de få sjukdomar du kan vara intresserad av, kom ihåg att din veterinär och din uppfödare är din katts bästa vänner. För att få en frisk ragdoll eller britt behöver du tänka på följande grundläggande behov:

  • Rent och fräscht vid matplatsen, rent vatten varje dag
  • Nyttigt och näringsriktigt kvalitetsfoder
  • En fräsch och ren kattoa med kvalitetsgrus
  • Möjlighet till aktivitet och lek med lite leksaker och ett klösträd där katten kan sträcka ut sig i sin fulla längd och kanske ta skydd i om något skulle skapa oro, tex en hund på besök eller liknande
  • Regelbunden pälsvård, gärna ett bad då och då för att hålla pälsen i trim. Vid ett bad avlägsnas döda hårstrån och katten fäller mindre. En stålkam och en borste i naturborst håller pälsen fin och antistatisk.
  • Klipp klorna en gång i veckan. Kattungarna är vana vid att få sina klor klippta hos uppfödaren och korta klor besparar både dig, ditt hem och dina möbler en massa irritation. Långa klor kan dessutom fastna och skada katten med dyra veterinärkostnader som följd.
  • Kastrera katten när den tiden kommer. En fertil katt blir stressad, orolig och mer till irritation om den inte får hjälp med att dämpa sina hormoner. De kan lägga sig till med de märkligaste beteenden som att göra sina behov utanför lådan, tvätta sig i tid och otid, sluta att vara den gosiga, sociala katten som önskades. En fertil hankatt behöver markera revir och gör gärna detta genom att spraya eller kissa på oönskade ställen, detta beteendet drabbar även fertila honor. Glöm en mjuk hög med kläder på golvet och vips är de där för att tala om att de finns för eventuella friare. En katthona som får gå okastrerad kommer utveckla beteenden som inte är önskvärda och risken för livmodersinflammation ökar markant om hon inte kastreras. Att under längre tid ge p-piller kommer garanterat utveckla juvertumörer som i de allra flesta fall kommer leda till en snabb och plågsam död. Gör dig och din katt en tjänst; kastrera den och låt den få bli ditt gosiga sällskapsdjur som du avsåg  .

9 veckor