diplomeringslogo_webb

Diplomerad uppfödare i SVERAK sedan 2009.

Kontakta mig

Har du frågor eller bara vill komma i kontakt med mig kan du skicka ett mail från formuläret nedan.

If you want to get in contact with us, feel free to use the form below.
   

 

Kontakt: Maria Brandin, Tel: 0704-82 25 06, Mail: mariamoresragdoll@gmail.com

 

Har du tingat en kattunge?

Grattis, då väntar ett underbart äventyr som förhoppningsvis kommer vara i många år framöver, fyllda av glada, härliga och mysiga stunder med en ny familjemedlem. 

Här hemma växer våra kattungar upp nära oss människor, allt för att de ska socialiseras på bästa sätt och bli de mysigaste familjemedlemmarna de någonsin kan bli. Jag brukar säga att allt går i treveckors-perioder; de första tre veckorna lever mammakatt ensam med sina bebisar i sin bolåda om det är det hon önskar. Huvudsaken är att hon trivs och får den lugn och den ron hon behöver. Mina honor är väldigt sociala och vill oftast inte vara ensamma mer än de första dagarna/veckan, sedan vill de att de andra katterna ska vara delaktiga  . Vid ca 10-11 dagar öppnar kattungarna ögonen och det är så spännande att se vad de är för små filurer. De kommande tre veckorna, fram till 5-6 veckor, brukar de få bo i en hage här hemma hos oss. Här lär de sig att äta, gå på lådan, vänja sig vid de ljud som förekommer i ett hem. De nästkommande tre veckorna, fram till ca 8-9 veckor, brukar de få vara avskilda i ett eget rum med ännu lite mer leksaker. Nu lär de sig att hitta till lådan i ett större rum, här hemma innebär det också att lådan successivt byts ut mod en större kattlåda med kattlucka. De sista tre veckorna är det fritt fram. Då får de vara överallt och det brukar vara i denna perioden som jag undrar vad jag håller på med  .

Försäkring

Alla kattungar och katter som flyttar ifrån oss har en egen försäkring hos Agria. Vi ser helst att den tas över för om olyckan skulle vara framme är det enormt smidigt att inte ha bytt bolag utan att det är samma bolag som alltid haft hand om just din katt/kattunge, det blir sällan diskussioner eftersom det är samma bolag som beslutar. Oavsett så kolla runt och bilda dig en egen uppfattning om vilket bolag du vill ha, kanske får du rabatt via din hemförsäkring men tänk på att katten ska vara försäkrad när den hämtas, det är ett krav ifrån oss.

Transportbur

Att ha en stabil kattbur är ovärderligt varje gång man ska transportera sin katt. Här har vi valt att enbart använda fällbara burar med stålram. De tar minimal plats när man ska förvara dem och de verkar lugnare och tryggare i bilen när de transporteras. Kanske handlar det om att vibrationerna inte känns lika mycket eftersom de inte vandrar i plasten och kanske handlar det om att ljudet inte ekar i en tygbur som det gör i en plastbur. Jag brukar ofta ha en eller två burar såendes framme så att de blir naturliga trivselplatser för katten. De tygburar vi använder har en stabil stålram som inte ändrar formen när katten är i buren. Att kunna plocka ut sin katt uppifrån är också smart när man ska till veterinären till exempel.

Bla-canvasbur

Kattlåda och sand

Hos oss är kattungarna vana vid klumpbildande sand när de flyttar, typ Everclean, och de är vana vid att gå på kattlåda med lucka och låda som man hoppar i uppifrån. Vi använder framför allt CatIts och Modernas kattlådor. Dessa lådorna är väldigt enkla att lyfta luckan på så man behöver inte lyfta av hela huven för att plocka ut klumparna, på lådorna man hoppar i uppifrån samlas gruset och ramlar tillbaka ner i kattlådan. Själva botten är hög och det blir minimalt med strö utanför lådan, locket har också en perfekt spillkant som gör att man inte spiller sand på golvet när man tömmer. Vi har haft katter som är rena grävmaskinerna och då är det omöjligt att ha en öppen kattlåda. 

1 23 moderna-top-cat-kattlaringda-graringcitron-4e

Foder och mat

Våra katter och kattungar utfodras med foder ifrån Royal Canin. Den första tiden ger vi dem Royal Canin Persian kitten. Små lättsmälta torrfoderkulor som håller magen i gott skick. Vi ger dem också Royal Canin babymousse precis i början. Allt eftersom de växer ger vi dem Golden gourmet mousse som vi blandar med torrfoder. Detta är endast ett komplement och inte på något sätt ett helfoder. Innan kattungen flyttar ifrån oss får du ett erbjudande om att bli medlem i Royal Canins petcareclub via en kupong som följer med i kattungepaketet Glöm inte att aktivera den rabatt du får, det är ett riktigt bra erbjudande. Om du har planer på att byta foder går det självklart jättebra, det viktigaste är att foderbytet får ta gott om tid eftersom magarna är känsliga och kan krascha väldigt snabbt om skillnaden mellan de olika sorterna är stor.

Kloklippning

Våra kattungar är vana vid att vi klipper klorna på dem. Även om vi inte klipper dem exakt varje vecka så är de vana vid att hanteras så att kloklippning inte ska vara ett skrämmande utan ett naturligt inslag i vardagen. Klorna kommer behöva klippas åtminstonde varannan vecka om inte oftare. Att klippa klorna besparar dig både pengar på möbler och rispor på väggar men det är också viktigt att katten inte fastnar i något och skadar sig. Vi använder en klosax som ser ut som den som finns på bilden nedan.

5

Pälsvård

Pälsvården kommer ni behöva ta tag i för att inte irritera er över att det blir alltför mycket katthår som flyger omkring och fastnar på kläder och möbler. Alla katter fäller, INGA undantag! Till den vardagliga skötseln ingår att kammas igenom och då av en sk mirakelkam. Mirakelkammen är faktiskt magisk eftersom den motverkar statisk elektricitet. En borste med naturborst är också att föredra. En borste med syntetborst kommer göra pälsen statisk så att det slår gnistor om katten, särskilt vintertid. Googla på mirakelkam så kommer du hitta bra alternativ på nätet. Många zooaffärer saknar en bra kam i sitt utbud och köp inte första bästa, lägg hellre en liten slant och köp den bästa med en gång. Karda till katten är ett absolut nono. den avlägsnar all underull som behövs för att ge pälsen liv och luft.

68

BADA? Ja, vänj kattungen vid att bada ifrån det att den är liten för allteftersom den växer så kommer man behöva bada den i underhållssyfte, dvs bada bort döda hårstrån och för att motverka statisk elektricitet som ger tovor. Rester av kattsand i pälsen kan få den att kännas matt och smutsig. Hur badar man en katt? Mina katter badas egentligen aldrig, de duschas i duschen på en badbänk  . Om man inte har tänkt ta med sin katt på utställning finns det bra produkter i zooaffären. Till vanliga underhållsbad använder jag Espree Silky showkatt schampoo och balsam. De duger utmärkt till vardagslag. Vill man ställa ut sin katt så behöver man lite bättre schampoo. Då brukar jag använda Summerwinds produkter, schampoo och balsam. De hittar man på nätet eller på kattutställning. Dessa är bra till båda raserna tycker jag, både till ragdoll och till brittiskt långhår.

För daglig genomkamning rekommenderar jag silky show spray, visserligen en hund på bilden men lika bra för katter. Spraya på kammen och kamma igenom pälsen så undviker man tovor och statisk laddning. Det finns också andra väldigt många bra antistatsprayer och någon sort tycker jag att man behöver ha hemma för den dagliga pälsvården. För att undvika flottiga tussar på mina britter runt öronen använder jag puder som jag försiktigt pudrar in, låter sitta en stund och sedan kammar ut.

9 10 11 12 13 silky-colonge-610x610 17782236-origpic-d059a3 biphase 2317 27133383-origpic-fa8e5b

Klös

Japp, katter klöser och jag rekommenderar att man redan när kattungen är liten väljer en rejäl klösmöbel där den som vuxen kan sträcka ut sig i sin fulla längd. Jag tycker man ska titta på att själva stolparna i möbeln är rejäla och att repet/mattan är av ett kraftigt slag som inte går sönder med en gång. Jag brukar också undvika plyschmöbler eftersom de har en tendens att dra till sig alldeles för mycket päls och blir till sist bara en orsak till irritation. Vill du ha tips på bra klösmöbler så fråga/maila mig gärna så kan jag skicka lite länkar på möbler jag rekommenderar. Det är värt att lägga en slant redan ifrån början för då kommer man ha med sig möbeln för många år framåt.

Är det något jag glömt? Fråga gärna, ring eller maila! Det  finns inga dumma frågor, bara dumma svar 

 

Kontakt: Maria Brandin, Tel: 0704-82 25 06, Mail: mariamoresragdoll@gmail.com